Vierivä kivi ei sammaloidu - jo 100 vuotta tarinoita
Pienenä kiviverstaana kolme sukupolvea sitten aloittanut yritys on vaiheikkaan matkan jälkeen vakiinnuttanut roolinsa kansainvälisesti arvostettuna suomalaisen graniitin louhijana.
1921
Kiertävä kivenhakkaaja asettuu aloilleen Loimijoen varteen - Loimaan Hautakiviveistämö A. Palin
Kaikki alkoi Antti Palinista, kiertävästä kivenhakkaajasta. Vuonna 1885 syntyneen Antin isä Jaakko oli puuseppä ja suutari, ja käsillä tekemisen vimma tarttui Anttiinkin. Antin materiaaliksi valikoitui kivi, ja kivimiehen liikkuva ammatti vei häntä urakoiden perässä mm. Naantaliin, jossa hän vuosina 1914 - 1916 oli mukana rakentamassa Alfred Kordelinin tilaamaa Kultarantaa, josta tuli myöhemmin Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunto.
Vuonna 1921 Antti Palin asettui perheensä kanssa aloilleen ja perusti Loimaalle, Loimijoen varteen Loimaan Hautakiviveistämö A. Palinin. Antin taitavissa käsissä kivet muotoutuivat hautakiviksi sekä sukuhautojen hienoiksi kivilaitteiksi. Veistämölle työstöön valitut raakakivet kuljetettiin Loimaalle rautatietä pitkin, ja ajettiin asemalta paikan päälle hevoskärryjen kyydissä. Yritys alkoi menestyä ja sotien jälkeen Antti työllisti jo lähemmäs 30 kivimiestä.
1958
”Taivassalon punainen graniitti on se, mistä maailmalla puhutaan”
Vuonna 1958 oli Antin aika antaa tilaa seuraavalle sukupolvelle, jolloin kaksi hänen pojistaan Martti ja Reino ottivat vetovastuun perheyrityksestä. Veljekset olivat työskennelleet verstaalla isänsä rinnalla jo vuosia ja heillä oli vahva tahto kehittää perheyrityksestä alansa paras.
Työnjako oli veljeksillä helppo – Martti oli sosiaalinen ja rento seuramies, hänelle oli luontaista vastata myynnistä ja suhteista. Reinolla taas oli erityinen kiinnostus tekniikkaan, koneisiin ja louhintaan, ja hän keskittyi niiden kehittämiseen. Nuo ajat olivat kivialalle suurien muutosten aikaa – käsityö ei ollut enää kannattavaa ja oli tullut aika investoida koneisiin. Martin ja Reinon tarmolla kiviveistämön tuotanto monipuolistui hauta- ja rakennuskivistä sisustuskiviin sekä kuvanveistotöihin. Yritys sai myös uuden nimen “Loimaan Kivi Ky Veljekset Palin” vastaamaan paremmin kuvaa monipuolistuneesta tuotevalikoimasta.
Vielä 60-luvulla kaikki kivimateriaali ostettiin verstaalle ulkopuolisilta raakamateriaalin toimittajilta. Tuohon aikaan suomalaisen graniitin maine maailmalla alkoi kuitenkin kasvaa, ja veljekset näkivät uuden liiketoimintamahdollisuuden suomalaisen graniitin louhinnassa.
Vuonna 1975 Reino ja Martti tekivät historiallisen päätöksen ostaessaan ensimmäisen louhimonsa Taivassalosta. Louhimolta saatavaa punaista graniittia, Balmoral Rediä, vietiin pääasiallisesti Ranskaan ja Italiaan. Seuraavan vuosikymmenen aikana Palinit investoivat uusiin louhimoihin kasvattaen sekä laatutarjontaa että louhitun kiven määrää. Martti ja Reino käyttivät paljon aikaa louhimoalan tutkimukseen löytääkseen siihen mahdollisimman hyvät toimintatavat. Louhintatoimintaa siivittämään perustettiin Loimaan Kiven alle oma tytäryhtiö, joka myöhemmin nimettiin Palin Granitiksi.
1989
Palin Granit Oy - Rocks around the world.
Kolmannen sukupolven edustaja, Heikki Palin, nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 1989. Edeltävien sukupolvien tavoin Heikki oli kartuttanut kokemusta kivialalta isänsä ja setänsä opissa jo monen vuoden ajan. Opiskeluvaihtovuosi Yhdysvalloissa sekä kaksi kesää töissä saksalaisissa kivialan yrityksissä olivat herättäneet Heikissä vahvan uskon suomalaisen kiven mahdollisuuksista kansainvälisillä markkinoilla. Hän oli alusta asti erityisen kiinnostunut nimenomaan tarvekiven louhinnasta sekä suomalaisen graniitin vientimahdollisuuksista.
Heikin ohjauksessa Palin Granitista on tullut Suomen graniitinlouhinnan edelläkävijä.
Vuonna 2011 Palinin perhe päätti keskittyä graniitin louhintaan, ja myi kiven jalostukseen keskittyneen Loimaan Kivi Oy:n.