Suomalaisella graniitilla matala hiilijalanjälki: kotimaiselle luonnonkivelle EPD-ympäristöselosteet
Klassisesta Balmoral-graniitista työstetyt massiivikiviportaat Helsingin Eiran rannassa kestävät aikaa ja kulutusta.
Suomalaisten luonnonkiviyritysten järjestö Kivi ry käynnisti syksyllä 2019 hankkeen, jossa selvitettiin kotimaisten luonnonkivituotteiden ilmastokuormitus. Selvityksen suoritti elinkaariarviointeihin erikoistunut Bionova Ltd, joka teki luonnonkivelle eurooppalaisten EN 15804 ja ISO 14025 -standardien mukaiset ympäristöselosteet eli EPD:t.
Kotimaisella luonnonkivellä on matala hiilijalanjälki. Suurin osa luonnonkiven päästöistä tulee kuljetuksista, jolloin kiven kokonaispäästöt ovat sitä pienemmät mitä lähempänä kivi on tuotettu.
Infrarakentamisessa paljon käytetyn reunakiven valmistus ja kuljettaminen Aasiasta Suomeen aiheuttaa 82% suuremmat päästöt suomalaiseen reunakiveen verrattuna. Vastuullisesta rakentamisesta kiinnostunut hankkiikin kiven mahdollisimman läheltä.
Rakennustuotteen käyttövaiheen päästöihin vaikuttavat muun muassa huoltovaatimukset, korjaustarpeet ja -mahdollisuudet sekä käyttöikä. Oikein louhittu, työstetty ja asennettu kivi ei vaadi juurikaan huoltoa ja sen kestävyys on omaa luokkaansa.
Koska rakennukset ja rakentaminen aiheuttavat noin kolmanneksen maailman kasvihuonepäästöistä, on niissä myös paljon parantamisen varaa. Kaupungit ja kunnat ovat ilmoittaneet tavoitteensa hiilineutraaliuden saavuttamisesta ja Suomen valtiolla hiilineutraalius on asetettu tavoitteeksi vuodelle 2035. Nyt luodaan noille tavoitteille edellytyksiä.
Lue lisää aiheesta Kivi Ry:n tiedotteesta. EPD-ympäristöselosteet löydät eri kivenjalostusvaiheille täältä.